1
Zázračné vlastnosti vitaminu D se nekončí jen při jeho schopnosti předcházet nachlazení, chřipce či v prevenci onemocnění COVID-19. Starší lidé ocení i jeho působení v rámci prevence zákeřné nádorové choroby.
Martin Harvan 08.10.2021 06:00 losos, ryba Foto: Shutterstock
Kvalitním zdrojem „déčka“ jsou mastné mořské ryby jako například losos.
Nejnovější výzkumy přesvědčují, že konzumace potravin s vysokým obsahem zmíněné mikroživiny snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Pomáhá mladým i starším lidem
Odborníci ve studii vysvětlují, že vitamin D má výrazně lepší účinky na toto onemocnění v případě, že se užívá v přirozené formě. Než sáhneme po výživových doplňcích se tak máme podle vědátory zaměřit na konzumaci potravin s obsahem této látky. V takovém případě dochází k lepší a rychlé absorpci tohoto druhu vitamínu, který je vedle jeho „sestrách“ vitaminu E, K a A rozpustný v tucích. Výzkum poukazuje na skutečnost, že vitamín D chrání už mladší ročníky lidí a účinný je zejména u padesátníků. Podle studie zveřejněné v časopise Gastroenterology „déčko“ snižuje vznik rakoviny tlustého střeva iu osob pod padesát let.
Vědci zkoumali téměř sto tisíc žen
Pátrali u nich po závažných chronických onemocněních a negativních vlivech pracovního, soukromého života, ale i životního prostředí na stav organismu. Dámy, které přijímaly více jídla s obsahem vitamínu D měli až o 50% nižší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku oproti těm, kteří si nepotrpí na konzumaci pestré stravy.
Pause0% VolumeAd
vlašské ořechy, kešu, lískové oříšky
ČTĚTE VÍCE
Potřebují starší lidé extra vitamíny?
Vitamín D bránil i vzniku polypů tlustého střeva a trávicím potížím. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí rakovina tlustého střeva a konečníku jsou třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u obou pohlaví. Ukazuje se, že díky všeobecnému zlepšování stravovacích návyků za posledních deset let došlo k mírnému poklesu výskytu tohoto druhu rakoviny.
Lepší ze stravy jako z výživových doplňků
Vitamin D je rozpustný v tucích a do těla se lépe absorbuje za předpokladu, že se přijímá v rámci potravin s obsahem živočišných nebo rostlinných tuků. Z výzkumu, který se zaměřil na konzumaci mléčných výrobků vyplynulo, že vitamin D přijat z těchto potravin pomáhá o něco více než v případě, kdy se přijímá ve formě výživových doplňků.
Odborníci však jedním dechem dodávají, že nejen tato látka, ale i pravidelný pohyb pomáhá v rámci prevence nádorů tlustého střeva. Dokonce vypočítali kolik minut třeba předcházet jednomu či druhému typu rakoviny. Pro snížení rakoviny tlustého střeva a konečníku je potřeba minimálně 150 minut pravidelného cvičení každý týden, což je přibližně půl hodiny například ve formě procházky po dobu pěti dní.
Žalostné čísla na Slovensku a jak tomu předejít
Podle Národního portálu zdraví na Slovensku dlouhodobě bojujeme is pandemií nedostatku vitaminu D. Odhaduje se, že sníženou hladinu této mikroživiny má 60 – 80% lidí. Těžký deficit postihuje až 30% populace, přičemž v případě seniorů je to až 95%.
Vitaminu D bychom měli mít více ve slunečných dnech a jeho množství v těle klesá s přibývajícími kratšími a zamračených dny. Tento vitamín si lidské tělo dokáže vyrobit samo a postačí mu k tomu přibližně půlhodina pobytu na slunci, přičemž pravidelné bezpečné opalování zajistí jeho dostatečné množství i na několik týdnů. Kritickým obdobím je zejména podzim a zima.
rajčatová omáčka
ČTĚTE VÍCE
Znáte vitamin, který pokoří únavu u seniorů?
Kvalitním zdrojem „déčka“ jsou mastné mořské ryby jako losos, makrela, ale i sledu. Najít ho můžeme v tresčích játrech, hovězím mase a ze živočišných zdrojů obsahem této látky potěší i konzerva tuňáka či vaječné žloutky. Z rostlinných zdrojů se jím chlubí kvasnice, rostlinné oleje, semena rostlin, ořechy, ale například i kakao.