Čtvrtek, 21 listopadu, 2024
novinky
- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Rady a NávodyZchlaďte se ve vedrech správnými potravinami

Zchlaďte se ve vedrech správnými potravinami

Léto je jedno z nejkrásnějších období v roce, ale horka nás umí pořádně potrápit. Pijeme litry vody a ovocných šťáv s ledem a s oblibou si dáme ledovou zmrzlinu. Existují však i jiné potraviny, které nás zchladí zevnitř.

dýně
Obsahuje beta karoten a pomáhá vytváření vitamínu A, který zabraňuje přehřátí zevnitř. Je to vynikající antioxidant, chránící nás před volnými radikály. Důležité v vedrech je zachovat si zdravé tkáně. V opačném případě by mohlo přicházet k úniku vody z těla, což způsobuje dehydrataci. Dýně je také velmi bohatá na vitamin C, který přispívá ke zdravému vývoji vnitřního tkáně.

dýně
Zdroj: Shutterstock.com

avokádo
Toto ovoce kromě toho, že je velmi bohaté na antioxidanty, obsahuje látku zvanou lutein a ta má skvělé hydratační účinky. Jinou látkou, kterou v něm najdeme, je draslík. Ten je známý tím, že vytváří rovnováhu tekutiny v tkáních. Jakékoliv poškození tkáně znamená ztrátu tekutiny. Vitamin E také dokáže takovou ztrátu zastavit. Vitamín K zase pomáhá obnovit narušené tkáně a rozhýbat tekutiny v tkáni.

avokádo
Zdroj: Shutterstock.com

Jaká jsou rizika potravin v létě a jak jim procházet? Přečtěte si o tom:

Víte, jak skladovat potraviny v vedrech? Vyhněte se těmto rizikům!

meloun
Je snad nejvyhledávanější letní pochoutkou vůbec, a to právem. Obsahuje množství vody, vitamíny A, B a C, ale také mnoho dalších antioxidačních látek, pomáhající obnovit poškozené buňky. Lykopen, látka, díky níž je dužina melounu červená, je jedním z nejsilnějších antioxidantů rostlinného původu. V létě tedy meloun působí skutečně na naše buňky a tkáň jako zázrak.

meloun

olivový olej
Nachází se v něm hydroxytyrosol, silný antioxidant zachovávající integritu tkáně. Obsahuje také protizánětlivě působící oleocanthal a vitamin E, který pomáhá udržovat vlhkost uvnitř tkáně. Přírodní tuky v oleji zase zachovávají absorpční schopnost tkáně.

olivový olej

čaj
Obsahuje také množství účinných antioxidačních látek, které jsou velmi rychle vstřebatelné a procházejí krevním oběhem. Jak nás ale teplý čaj dokáže zchladit? Čaj má jednoduše rehydratační účinky tím, že pomáhá obnovovat poškozené buňky v těle.

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper WordPress Theme

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper